Ofis içerisinde sık sık kullanılan bazı materyaller bulunmaktadır. Hesaplama yapabilmek amacıyla hesap makineleri, belgeleri düzenlemek için delgeç ve zımba makinesi, masa düzenini korumak için ise kalemlik, küp bloknot gibi çeşitli ürünler bulunmaktadır. Firmaların ya da şahısların onaylaması için ise mutlaka işletme içerisinde kaşe bulunmalıdır. Özellikle ticari faaliyeti bulunan şirketlerin kaşe çeşitleri arasından en uygun olanı seçmesi ve kullanması gerekmektedir. Bir belgeyi, önemli bir evrakı kaşelemek, o belgenin firma tarafından onaylandığının resmi kanıtıdır. Bu yüzden kaşelerin üzerinde mutlaka firma ya da şahıs bilgisinin bulunması gerekmektedir. Aksi takdirde onaylamak istediğiniz belgeler geçersiz sayılacaktır.
Kaşe Çeşitleri Nelerdir?
Her işletmede mutlaka bulunması gereken kaşelerin kullanım alanına ve amacına göre farklı çeşitleri bulunmaktadır. Genellikle hem şahıs tarafından hem de firmalar tarafından otomatik kaşeler tercih edilmektedir. Bunun nedeni ise ıstampaya sahip manuel kaşelere nazaran daha ekonomik oluşudur. Otomatik kaşeler kendinden mürekkepli yapıya sahiptir. Bu ürünle birlikte ekstra ıstampa ya da mürekkep almak zorunda değilsiniz. Bu yüzden kullanımı oldukça pratiktir.
Numaratör kaşeler ise her işletmede bulunmayan kaşe çeşitlerindendir. Bu ürünlerin üzerinde baskı olarak rakamlar bulunmaktadır. Üzerinde yazı yazılacak alan bulunmamaktadır. Evrak üzerine tarih atacaksanız ya da numaralandırmanız gereken belgeler bulunduğunda bu tür kaşelere yönelebilirsiniz. Numaratör kaşeler genellikle resmi yazışmalarda kullanılmaktadır. Eğer resmi yazışmalarda numaralandırmanız gereken belgeler var ise bu tür ürünlere şans verebilirsiniz.
Tıpkı numaratör kaşeler gibi tarihi kaşeler de resmi evraklarda kullanılmaktadır. Sadece resmi belgelerde de değil, gayri resmi belgelerde de bu tür kaşe çeşitleri sık sık kullanılmaktadır. Tarihi kaşelerin de otomatik ve manuel olmak üzere iki farklı çeşidi bulunmaktadır. Kullanım alışkanlıklarınıza en uygun olanı seçebilirsiniz. Bu tür kaşelerle birlikte belgenin üzerine gün, ay ve yıl şeklinde tarih atabilirsiniz.
Sıklıkla seyahat eden biriyseniz ya da ofis dışında çalışıyorsanız kaşe çeşitlerinden cep kaşesi tam da sizin için üretilmiştir. Cebinizde kolayca gezdirebileceğiniz küçüklükteki bu kaşenin yüzeyinde tıpkı diğer ürünlerde olduğu gibi tüm bilgileriniz yer almaktadır. Son zamanlarda çok popüler olan bu ürün fazla yer kaplamadığı ve zahmetsizce taşınabildiği için tercih edilmektedir.
Şirket Kaşesi Yaptırmak İçin Ne Gerekli?
Kaşelerin üzerinde yer alması gereken ilk bilgi tabii ki de şahsi ya da işletme fark etmeden isim ve unvandır. Kaşenin kime ya da hangi işletmeye ait olduğu mutlaka belirtilmelidir. Şahıs işletmesine sahipseniz isim ve soy isim yazması yeterlidir. Firmaların ise mutlaka resmi unvanları tüm kaşelerin üzerinde bulunmalıdır.
Bir diğer bilgi ise adres ve iletişim bilgileridir. Firmanızın resmi adresinin kaşenin üzerinde olmasına özen göstermelisiniz. Adres, internet sitesi ve e-mail gibi iletişim bilgilerine ek olarak telefon numarası da yazılabilir.
Kaşe çeşitleri üzerinde bulunması gereken bir diğer bilgi ise vergi dairesi ve vergi numaralarıdır. İşletme kurduğunuzda ticari faaliyetinizin başlaması için vergi dairesinde kayıt yapılması ve vergi numaralarını atanması gerekmektedir. Aynı zamanda sicil numarasının da kaşe üzerinde olması gerekmektedir. 26 haneden oluşan sicil numarası ticaret siciline kayıtlı olduğunuzun kanıtıdır.